Nationale Hypotheek Garantie

U kunt uw hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met NHG is uw hypotheek voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van de woning veilig, verantwoord en voordelig.

Als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft dat twee belangrijke voordelen:

1. Voor een hypotheek met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente gerekend. Het verschil kan rond de 0,6 procentpunt zijn. Dit kan u honderden euro’s per jaar schelen.

2. Wanneer u gedwongen bent uw woning te verkopen en de opbrengst van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Als u NHG heeft kan die restschuld worden kwijtgescholden. Daar zijn voorwaarden aan verbonden:

Borgtochtprovisie

Voor een hypotheek met NHG betaalt u wel een borgtochtprovisie: die is op dit moment 0,7% van de hypotheek.

Maximum hypotheek

Niet voor iedere hypotheek kan NHG aangevraagd worden, er geldt een maximum.De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020. De extra financieringsruimte moet dan wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Heeft u een bestaande hypotheek zonder NHG? Sinds 2018 kunt u deze oversluiten naar een hypotheek mét NHG op voorwaarde dat de nieuwe hypotheek gunstiger is, bijvoorbeeld vanwege een lagere rente.

NHG en verbouwing

U kunt ook NHG krijgen voor een lening die u gebruikt om uw woning te verbouwen. Hier vindt u alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.